Gå till innehåll Gå till sidfot

FAQ

Här finner du vanligt förekommande frågor och svar.

Du finner våra återförsäljare här. Du kan även beställa direkt här på vår hemsida.

Om ditt hus är byggt eller renoverat efter 1972 så har du förmodligen gångjärn av typen "snap-in". Då kan du enkelt byta dörren själv på både enkel- och parinnerdörr.

Här kan du se aktuell leveranstid.

Vi tillverkar både specialmått och kan modifiera modeller om du inte hittar det du söker bland standardsortimentet.

Vi har några förslagskulörer som du kan se på respektive dörr men du kan även välja valfri NCS-S eller RAL kulör. Standard är NCS S 0502-Y.

Ja som standard är de släta på insidan. Det går att välja till lika insida som utsida. Dekorlistad eller spårad beroende på utsidan av dörren.

Standard är 4 mm tjockt 3-glas isolerglas. Du kan även välja till härdat eller laminerat glas. Vissa dörrar har det som standard, se respektive dörr.

När du tittar från utsidan på en utåtgående dörr så är det den sidan som gångjärnen sitter på som är hängningen. På en inåtgående dörr tittar du från insidan på gångjärnens placering.

Vi har tre alternativ av tröskel och det är tillval. Tröskelplatta 9mm hög används som avgränsning i golvbeläggningen samt ventilation under dörrblad. Falsad tröskel används om man vill ha tät anslutning mellan dörrblad och tröskel. Badrumströskel 25mm hög är lämplig för uppvik av plastmatta eller tätskikt under klinkergolv. Den ger ventilation under dörrbladet.

Här kan du läsa mer om vilka garantier som vi lämnar på våra ytterdörrar.

Den ska rengöras med jämna mellanrum med vatten och lite milt diskmedel. Starka lösningsmedel kan ge missfärgningar.

Ja vi målar många svarta ytterdörrar. Mörka färger alstrar mer värme än ljusa och det kan bli något mer rörelse i materialet pga. detta då trä är ett naturligt och levande material som rör sig. Båda formstabiliteten och färgbeständighetsgarantin utgår vid val av NCS S 7500-N eller mörkare.
Det man kan tänka på med mörka kulörer är tex att man fortare ser på en svart dörr om färgen börjar bli matt. En tvätt och eventuellt en vaxning kan behövas tidigare än på en vit eller ljus färg.

Vår standard är "snap-in" gångjärn. Det går även att välja tappbärande gångjärn.

En pardörr består av två dörrblad som sitter bredvid varandra i samma karm. Dörrbladen möts på mitten när du stänger dörren.

I Sverige har våra innerdörrar mått som varit standardiserade i många år. Om din gamla dörr tillverkats efter 1972 så har du troligtvis "snap-in" gångjärn och då borde ditt nya dörrblad passa i din gamla karm. Måtten på din gamla dörr ska vara 40mm tjock och 1940mm eller 2040mm hög. Måttet mätt från mitten av gångjärnen ska vara 1540mm. Om du köper en hel modul, det vill säga dörr och karm, avser modulmåttet hålet i väggen. Karmens yttermått är 12mm mindre än hålet i väggen för att kunna justera karm och vägg.

Modulmått är det tomma hålet i väggen medan karmyttermått är måttet på partiet som ska in i hålet i väggen. Karmyttermåttet är mindre för att man ska kunna justera och dreva dörren.

Eco 74mm täta enkeldörrar har U-värde 0,86 och med glas är det från 0,98. 
Classic täta enkeldörrar har U-värde 0,77 och med glas från 0,9.
Väljer du till lågenergi är U-värdet från 0,65.

Alla våra modeller går att få som skjutdörr. Vi säljer även pocketkarmar för inbyggnad av skjutdörr.

Här kan du läsa mer om vår nya ytterdörrskonstruktion och serie classic.